Header image

Oogst- en folkloredag bij museum Smedekinck

 

ZELHEM- Al jarenlang wordt bij Museum Smedekinck in augustus een Oogst- en Folkloredag gehouden. Het publiek kan dan zien hoe de boeren vroeger, toen ze nog geen combine hadden, dorsten en welke gebruiken daarbij hoorden. Dit jaar voor het eerst wordt ook gedemonstreerd hoe de rogge in die tijd werd gemaaid en welke gebruiken er op het land waren. Het nostalgisch evenement vindt plaats op zondag 13 augustus a.s. en begint om 13.00 uur.

Het roggeveld ligt schuin tegenover Smedekinck, naast de parkeerplaats. Meteen om 13.00 uur wordt begonnen met het oogsten, achtereenvolgens met een zicht, een maaimachine met aflegger en een zelfbinder. Roggebinders en -bindsters binden de halmen met de hand tot garven en van de garven maken ze schoven. Als de rogge gemaaid is en aan schoven op het land staat om te drogen, is het tijd voor spekpannenkoeken en koffie. Veel tijd is er niet, want het “olde wief” moet gemaakt en versierd worden. Hiervoor gebruikt men de laatste halmen van het roggeland, waar een extra grote garve van wordt gemaakt. Deze wordt versierd met lijsterbessen. Als het “olde wief” klaar is, wordt ze op een boerenwagen gezet en gaat het hele gezelschap, begeleid door trekzakspelers en de dansers van de folkloristische dansgroepen Wi’j eren ’t Olde en De Blauwe Kielen richting Smedekinck. Daar is het feest, want het werk zit erop. Het is tijd voor een borrel. Als de fles rond is geweest laten de boerendansers de klompen klepperen en demonstreren ze al dansend diverse oude gebruiken en ook het vlegelen (dorsen met de hand). Dan klinken de onmiskenbare geluiden van een oude dorsmolen en de oldtimer tractor die het werktuig aandrijft. Mannen in klederdracht laten zien dat het dorsen met een dergelijke machine zwaar werk is.

Als ook het dorsen – wat in werkelijkheid nooit op dezelfde dag als het maaien gebeurde –  klaar is, is het inmiddels een uur of vijf en is de Oogst- en Folkloredag afgelopen.

Naast de genoemde activiteiten zijn er de hele middag talrijke demonstraties van oude ambachten en hobby’s (o.a. stro vlechten) en worden er ook streekproducten verkocht. Er is een kleindierenshow van de VPKV (Varsseveldse Pluimvee en Konijnenfokkers Vereniging) en in de hout gestookte oven in de keuken worden broden en broodjes gebakken. Deze worden, naast diverse andere hapjes en drankjes, ook verkocht.

De entreeprijs is 4 euro. Kinderen hebben gratis toegang.

Locatie
Museum Smedekinck ligt aan de pluimersdijk 5 te Zelhem. Meer informatie vindt u op de website en facebookpagina.Ander nieuws