Header image

Kasteel Wisch en Schuilenburg bij ADW

TERBORG - Aggie Daniëls vertelt op woensdag 13 februari over kasteel Wisch in Terborg en de Schuilenburg in Silvolde. Ze doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij De Roode Leeuw in Terborg. De toegang is gratis.

Een eenvoudig artikeltje voor de monumentenkrant ontwikkelde zich (in vijf jaar) tot een boek over kasteel Wisch en de familie Van Schuylenburch. Voor een interviewtje en een foto gaat Aggie Daniëls naar jonkvrouwe Olga Vegelin-Van Claerbergen, de laatste telg van de familie Van Schuylenburch. Zij vertelt over haar familie en haar jeugd en vindt dat leuk, Aggie begint de verhalen te noteren. En ze realiseert zich dat er geen boek over Kasteel Wisch bestaat, zelfs geen folder terwijl bijna elk kasteel een boek heeft, of twee. Het is een uniek kasteel (alleen al door de vorm). Ze interviewt betrokkenen zoals de tuinman, de aannemer, de kleinzoon van de particulier chauffeur. Ze krijgt een rondleiding door het kasteel en mag alles vragen en foto’s maken.

De familie van Schuylenburch komt oorspronkelijk uit Den Haag, waar ze belangrijke functies vervult in de Tweede Kamer e.d. In 1812, als Napoleon regeert en de adel zijn privileges afneemt, komen veel landgoederen te koop, ook kasteel Schuilenburg in Silvolde. Misschien dacht de familie: o leuk, een Van Schuylenburch op Schuilenburg want de namen hadden tot die tijd niets met elkaar te maken. François van Schuylenburch en zijn tweede vrouw Philippina van Herzeele kopen het als vakantiehuis. In de loop der jaren kopen ze meer grond bij, ook in 1839 kasteel Ulenpas in Hoog-Keppel. In 1851, na de tragische dood van de vierde generatie Van Nagell, die, kinderloos, sterft aan de cholera, kopen ze kasteel Wisch in Terborg bij de veiling die dan volgt. Eerst François – Louis – Willem – drie generaties. Daarna zitten drie broers, Leopold, Frank en Wigbold, elk op een van de drie kastelen. Op Wisch jhr Wigbold, daarna zijn zoon jhr Richard, diens dochter jvr Olga en nu haar zoon jhr Philippe, dat is de 7e generatie, ook al heet die nu Vegelin-Van Claerbergen.

De familie heeft in de loop der jaren veel betekend voor de gemeente, ze zitten in de gemeenteraad, zijn heemraad, stellen stukken grond (bijna) voor niets beschikbaar voor de stoomtram, het zwembad en de school en de mensen mogen schaatsen op de grachten. Ze richten een Bouwmaatschappij op om huizen te bouwen in Terborg en zijn tot op heden beschermheer van Arti Sacrum.

Ze trouwen met belangrijke families die ook weer op mooie kastelen wonen. Ze reizen graag en doen projecten in het buitenland, meer dan genoeg mooie verhalen om een lezing over te geven, met veel mooie afbeeldingen.

Foto: Tineke Hilgenga



Ander nieuws