Header image

Informatieavond over bijzonder project voor jong en oud

WINTERSWIJK - Op dinsdagavond 21 februari vindt er in bij SPOT jongerenwerk in Winterswijk, een bijzondere informatieavond plaats. De informatieavond staat in het teken van een gezamenlijk project van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en SPOT jongerenwerk Winterswijk.

De bedoeling is dat in het project scholieren en ouderen elkaar kennis laten maken met de voor hen mooiste en waardevolle plekken in het buitengebied van Winterswijk. Herinneringen, verhalen, beelden, anekdotes worden vastgelegd en blijven zo bestaan. We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te doen. Tijdens de informatieavond wordt het idee gepresenteerd en kunt u uw interesse kenbaar maken. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar, het programma begint om 19.30 uur en zal maximaal een uur duren. Graag aanmelden van te voren.

De wereld verandert snel. Er is steeds minder aandacht voor elkaar. Het Cultuur- en erfgoedpact Achterhoek zet zich in om de cultuur- en erfgoed in de Achterhoek zoveel mogelijk te bewaren. In dit project gaan twee generaties Achterhoekers een paar uurtjes met elkaar op pad en vertellen over de plekken die voor hen van waarde zijn. Dat wordt vastgelegd in een filmpje, beeld, verhalen of in leuke anekdotes.

Hoe was het vroeger en hoe is het nu? Hoe beleven jongeren en ouderen de omgeving waar ze wonen. Wat zijn voor hun de mooiste plekjes in hun directe omgeving en wat voor verhalen horen daarbij? Ontstaan er in dat afgelegen bosje nog steeds prille romances? Hoe zagen de uurtjes na schooltijd eruit of werd er überhaupt wel naar school gegaan? Gaat kattenkwaad echt van kwaad tot erger of lijkt dat alleen maar zo? En hoe is het eigenlijk om op het platteland te wonen en te leven?

Nicole van SPOT Jongerenwerk: "Dit zijn vragen die aan bod kunnen komen wanneer je met je kleinkind op pad gaat om te laten zien aan welke plekken je speciale of bijzondere herinneringen hebt. Andersom is het natuurlijk super leuk om je opa of oma te laten zien waar jij graag met je vrienden bent of waar je onderweg langskomt als je naar school gaat. Hoe de koppels samengesteld zijn maakt niet uit. Misschien is het wel het leukst om met een volslagen onbekende op pad te gaan. Dan is de verrassing des te groter. "

Al die verhalen, mooie plekjes en foto's krijgen een plek in één of meer fietsroutes. Op die manier blijven de verhalen leven en kunnen anderen genieten van de Achterhoek, de cultuur, de taal en ondertussen 'echte' lokale verhalen horen. Als de routes klaar zijn worden ze mede door de VVV Winterswijk gepromoot. Het cultuur- en erfgoedpact Achterhoek initieert dit project samen met Sociaal team De Post en SPOT jongerenwerk. Samen maken ze zich sterk voor behoud van de Achterhoekse cultuur en haar erfgoed. Door jong en oud samen te laten werken hopen zij dat vroeger naar nu komt en dat het nu naar de toekomst gaat.

Nicole Rouwmaat van SPOT zegt: "Lees je dit bericht en popt er spontaan iemand in je op, die in één van de negen buurtschappen rondom Winterswijk woont en die het leuk vindt om met dit soort activiteiten deel te nemen? Of misschien ben je het zelf wel. Neem contact met me op via nrouwmaat@winterswijk.nl of 0543-543960. Aanmelden voor de avond bij voorkeur via mail. "


22217.jpg

Ander nieuws