Header image

Hoop te doen over ‘de poort naar de Achterhoek’

ZUTPHEN - Er is de afgelopen eek een hoop te doen geweest over het halve schilderwerk van de Oude IJsselbrug, de brug die de Veluwe met de Achterhoek verbind. 

Door: mediapartner LokaalGelderland

De brug is onlangs compleet opgeknapt. Alleen nu is er een klein deel, aan de kant van de Veluwe, niet geschilderd. En dat kan volgens burgers niet. Zutphenaar Remy Koppel maakte enige tijd geleden een Facebook-evenement aan. Met als titel 'Oude IJsselbrug schilderen'. Dat zette ook het Zutphense college aan het denken. In eerste instantie was de reactie van de gemeente duidelijk: het mag niet, mede vanwege de veiligheid.

Discussie
In eerste instantie gaf de gemeente aan dat bewoners niet zelf mochten gaan schilderen. Ook de politiek bemoeide zich met de discussie en diende schriftelijke vragen in. De gemeente kwam al snel met een reactie: "Reden voor het niet schilderen van een gedeelte van de brug is niet omdat er geen geld meer is. Het was simpelweg nooit onderdeel van het geplande schilderwerk. Dit gedeelte van het schilderwerk is prima en kan nog een hele tijd mee." 

Uiteindelijk is er toch een oplossing gekomen dinsdag. Burgers morgen -toch nog- de brug schilderen. Onder toeziend oog van professionals uiteraard. Als de gemeenteraad ermee instemt komt er geld vrij voor de rest van de schilderklus. Naast de extra blikken verf wordt dan meteen het fietspad onder handen genomen. Daar komt een laag composiet op te liggen zodat de 'vervelende ribbels' verleden tijd zijn.

Toch door burgers
De gemeente hoopt op hulp van de schildervakschool en op die van bewoners. "Dus: er wordt budget vrij gemaakt, de veiligheid van deelnemers wordt gegarandeerd en er komt natuurlijk professionele begeleiding." licht de gemeente toe. De gemeente zorgt voor de verf, overalls, kwasten en de veiligheid. 

De Facebookactie van Koppel heeft dus indirect geleid tot dit besluit. Al was het oorspronkelijk niet eens helemaal serieus bedoeld. "Ik vind het hardstrikke leuk dat mijn Facebookevenement zo serieus genomen wordt. Het was als grapje bedoeld maar had uiteraard een serieuze ondertoon." En of hij zelf ook een overall aantrekt en een kwast pakt? Hij was niet op de hoogte dat de gemeente ook willekeurige burgers zoekt. Maar hij denkt de handen wel uit de mouwen te steken: "Als ik mee kan helpen doe ik dat gewoon."

Mee schilderen? Meldt je aan, als je ouder dan 18 jaar bent, via blauwebrug@zutphen.nl. Bekijk hieronder de foto's598eb5bb925ab_750x420.png
5995c7817107a_750x420.png
5999918ce03b3_750x420.png
599d9cb60481a_750x420.png
599fe6f94a70b_750x420.png

Ander nieuws