Header image

Honderdste hennepkwekerij in 2011 opgerold

GELDERLAND - Met het oprollen van een hennepkwekerij in Doetinchem heeft de politie deze maand in de regio Noord- en Oost-Gelderland de honderdste hennepkwekerij van dit jaar opgerold. Er werden 77 verdachten aangehouden en de meeste kwekerijen zijn in de Achterhoek en Apeldoorn ontmanteld. Naast het oprollen van kwekerijen investeert de politie steeds meer in de onderzoeken naar degenen, die achter de kwekerijen zitten met de bedoeling om hen financieel te treffen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het Openbaar Ministerie. Anonieme meldingen, een lekke waterleiding, een brand of een scherpe neus van een agent; hierdoor worden meestal de hennepkwekerijen opgerold. Afgelopen weekend werd door een getuige een inbraak in een woning in Doetinchem gemeld. Hierbij werd door agenten een hennepkwekerij ontdekt en dit bleek de honderdste hennepkwekerij van dit jaar in deze politieregio te zijn. Uit onderzoek is gebleken, dat de aangehouden inbreker het niet op de hennepplanten had voorzien.

Tot nu toe zijn er bij de honderd plantages al bijna 40.000 planten vernietigd. Er werden 77 verdachten aangehouden en bij sommige onderzoeken dienen de telers nog te worden aangehouden. De grootste vangst werd in Winterswijk gedaan toen een surveillerende agent bij een pand een hennepgeur waarnam. Bij een inval werden 3500 planten en 140 kilo aan gedroogde toppen aangetroffen. Er werden direct enkele verdachten aangehouden. Later werden in dit onderzoek nog twee hennepkwekerijen opgerold en het totaal aantal aanhoudingen kwam op negen. De verdachten waren afkomstig uit Nijmegen en Arnhem.

Bij een groot aantal hennepkwekerijen wordt de stroom illegaal afgetapt. Dit zorgt voor extra risico’s met betrekking tot branden. Zowel de diefstal van stroom als het kweken van hennep wordt in het proces-verbaal opgenomen. Naast dit strafrechtelijke traject volgt er ook een navordering van de energiemaatschappij. Ook zijn er steeds meer woningcorporaties die huurders de huur opzeggen wanneer in hun woning een hennepkwekerij wordt ontdekt.

In het verleden beperkte de aanpak van hennepplantages zich voornamelijk tot het ontruimen van de hennepplantages en uiteraard het aanhouden van de eigenaar. Nu wordt veel meer geïnvesteerd in het terug krijgen van het geld dat is verdiend met de hennepteelt, ook wel het wederrechterlijk verkregen voordeel genoemd. Zo wordt de crimineel daar getroffen waar het hem het meest raakt: in zijn portemonnee.



Ander nieuws