Header image

Groenlinks Berkelland bezorgt over keuze voor Gazprom

BERKELLAND - De raadsfractie van GroenLinks Berkelland nam vorige week kennis van het voornemen van het college om de komende jaren gas via Gazprom en stroom via DVEP af te nemen. GroenLinks betreurt het dat het college niet de weg heeft gekozen om eerst vooraf de raad te informeren en te consulteren. 

De keuze van het college om niet te kiezen voor de Achterhoekse Energie Maatschappij (AGEM) is opmerkelijk. De mede door Berkelland opgerichte en gefinancierde AGEM om in de Achterhoek duurzame, groene energie op te wekken en te verkopen lijkt hiervoor de eerst aangewezene.

Gazprom Nederland is een volledige dochter van de Russische onderneming en staat volgens Groenlinks niet bepaald bekend als groen. Ze levert uit fossiele bronnen en opbrengsten uit het contract vloeien terug in Russische aandeelhouderszakken. DVEP, de beoogt leverancier van stroom de komende jaren, staat in de jaarlijkse ranglijst van WISE op de een dikke onvoldoende (een 4,5). Onderzoek wijst uit dat de bronnen in 2016 voor 75% steenkool en 25% GVO’s uit voornamelijk buitenlandse waterkracht. De slechte score wordt behaald omdat DVEP vooral een handelsmix inkoopt op de energiemarkt. Inkoop van handelsmix op de energiemarkt valt in de minst duurzame categorie.

"De keuze van het college laat ons voorlopig met een gevoel achter dat voorbij wordt gegaan aan beleidsdoelstellingen van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn én haar inkoop te verduurzamen", aldus Groenlinks in een verklaring. GroenLinks heeft vragen gesteld aan het college zodat alles wat tot deze keuze heeft geleid beschikbaar komt. Ook hoopt GroenLinks met andere fracties op korte termijn om de tafel te gaan voor nader overleg. "We hebben al diverse reacties van burgers gehad die verbazing, verontrusting en verontwaardiging uitdrukken", aldus Groenlinks Berkelland. De fractie wil zo spoedig mogelijk helderheid in een debat. Ander nieuws