Header image

Flipje logeert deze zomer in Neede

NEEDE - Flipje logeert deze zomer op uitnodiging van de Historische Kring Neede in het Nationale Jamdorp. Zijn zomerverblijf is de Oale Smederieje aan de Borculoseweg.

"Dat het vrolijke fruitmannetje uit logeren gaat is voor het eerst", laat Alexandra van Steen, directeur van Flipje- en Streekmuseum Tiel, weten. Flipje ontstond als reclamefiguurtje van jamfabriek 'De Betuwe' in Tiel. Philip van Alfen bedacht in 1935 een mannetje met een dik frambozenlijf met armen en benen van rode bessen. De naam van het kereltje is spontaan ontstaan.

Het vruchtenmannetje, met de naam 'Flipje' op zijn muts, moest voortaan het herkenbare logo van de Tielse jamfabriek worden. "En nog steeds kennen veel mensen Flipje", geeft Van Steen aan. "In de loop van de jaren is er veel reclamemateriaal op de markt gekomen met Flipje in de hoofdrol. De expositie laat de jamgeschiedenis zien van Neede, maar ook de overeenkomsten met Tiel", legt Ronnie Konniger uit. Als verzamelaar van alles wat met de Needse jamfabriek en haar kwekerijen te maken heeft, is Konniger echt vereerd met deze unieke expositie in zijn dorp.

Tot en met 10 september is de expositie te bekijken. Op woensdagen van 14.00 tot 17.00 uur, op zaterdagen van 14.00 tot 16.30 uur en natuurlijk tijdens de Jammarkt op woensdag 23 augustus. De toegang is gratis.

 

Video: Omroep Gelderland
Ander nieuws