Header image

Expositie Storm van Borculo

BORCULO - De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat samen met 7 Achterhoekse gemeenten en de provincie op onderzoek naar de Achterhoekse identiteit aan de hand van actuele uitdagingen. Op 26 september, dag 2 van de Week, staan we stil bij De Storm van Borculo.

 

In 1925 trok een windhoos over de Achterhoek die veel leed en schade veroorzaakte. Maar de storm bood vooral Borculo ook bekendheid & nieuwe kansen. Biedt het verhaal van de storm nu opnieuw kansen?

Wilt u hierover meedenken en meepraten op 26 september 2017, maak dit dan kenbaar door een mail te sturen aan projectmedewerker Roy Oostendorp via roy.oostendorp@odachterhoek.nl. Er zijn beperkt plaatsen, dus wees er snel bij.

Programma ‘Aanstormend toerisme’

Dinsdag 26 september St. Joriskerk, Muraltplein Borculo

  • Ontvangst/inloop in (9.00 uur) met dagvoorzitter Linda Commandeur                           
  • Drie inleidende lezingen over Rampen, de link met de storm van Utrecht en de rol van burgemeester De Muralt.                                                                           
  • Presentatie basisschool St. Joris in en rond de kerk                                                                                         
  • Lunch (inclusief storm in een glas water)                                                                                                                            
  • Excursie binnenstad door stadsgidsen (even uitwaaien)                                                
  • Workshop in meerdere groepen                                                                                                           
  • Terugkoppelen en delen van de opbrengsten                
  • Afsluiting (16.30 uur)

Windhoos 10 augustus 1925                                            

De windhoos die op 10 augustus 1925 over de Achterhoek trok en bracht blijkbaar vooral in Borculo zichtbaar grote schade aan. We gaan op ‘expeditie’ naar wat die storm precies ontketende, wat de gevolgen waren (in fysieke en immateriële zin) en waarom Borculo nu zoveel (media)aandacht kreeg. Maar ook gaan we op zoek naar welke kansen de storm met zich meebracht. Want de storm bracht Borculo bijeen, zorgde voor ‘toerisme’ en leverde onder andere de eerste Nationale Hulpactie op.

Is de Storm sterk genoeg om meer bezoekers naar Berkelland te trekken?

We vragen ons daarom af of deze historische gebeurtenis die diep in de plaatselijke geschiedenis is verankerd, genoeg inspiratie en stof kan opleveren om samen de economie van de stad te verbeteren? Ofwel, is dit verhaal van de Storm van Borculo sterk genoeg om (meer) bezoekers naar Berkelland te trekken?

Leerlingen groep 7 St. Jorisschool werken mee

Voorafgaand aan de dag worden leerlingen van groep 7 van de St. Jorisschool in Borculo gevraagd naar hun associatie met natuurverschijnselen zoals storm en onweer. Is het alleen eng en gevaarlijk of ook wel een beetje spannend en uitdagend? In drie of vier lessen geven leerlingen betekenis aan een historische plek of gebeurtenis en zetten dat om in een presentatie.

Vooraf aanmelden

Wilt u meedenken en meepraten, maak dit dan kenbaar aan projectmedewerker Roy Oostendorp via roy.oostendorp@odachterhoek.nl . Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt. Kijk voor meer informatie op de speciale projectwebsite www.weer-achterhoek.nl



Ander nieuws