Header image

Excelsior Winterswijk op reis naar China

WINTERSWIJK - Het belooft een bijzonder jaar voor muziekvereniging Excelsior uit Winterswijk te worden. Op 9 juni dit jaar is het precies 110 jaar geleden dat muziekvereniging Excelsior werd opgericht. Deze mijlpaal vormt een goede aanleiding voor een bijzondere jubileumviering. In deze lange geschiedenis zijn voortdurend nieuwe muzikale- en organisatorische grenzen opgezocht en overwonnen. In het kader van het 110-jarig bestaan wordt dit jaar wel een hele bijzondere grens overgegaan, namelijk de grens met China.

Lange voorbereiding
Ruim anderhalf jaar geleden is gestart met het verkennen van de mogelijkheden voor een concertreis. Van belang hierbij was het zoeken naar wederzijdse culturele uitwisseling. Met als belangrijk onderdeel het contact met lokale muzikanten. Eerder is Excelsior naar Oostenrijk geweest voor een muzikale reis, gevolgd door tegenbezoeken van Oostenrijkse muzikanten aan Winterswijk. Bij het zoeken van een nieuwe bestemming zijn anderhalf jaar geleden de eerste contacten gelegd met muzikale vertegenwoordigers in China. Na intensief contact bleek er grote interesse om Excelsior voor diverse optredens te ontvangen. Waarbij het grootste deel van de kosten vergoed wordt door de Chinese overheid.  

Concertreis en festivaldeelname in China
Ruim 75 leden van het harmonieorkest en de slagwerkgroep stappen in oktober (herfstvakantie) op het vliegtuig naar China. Hier zal worden opgetreden in grote prestigieuze concertzalen (2000-3000 bezoekers). Daarnaast is Excelsior als enig Nederlands orkest geselecteerd als deelnemer voor een groot internationaal harmoniefestival in Nanjing. Aan deelname worden strikte kwaliteitseisen gesteld. Om de kwaliteit aan te tonen, is een DVD samengesteld met concertopnamen. Deze is samen met het CV van de vereniging door een lokale contactpersoon meegenomen naar China en daar overhandigd en beoordeeld. De festival deelname kent ook een wedstrijdelement. Alle deelnemers ontvangen een tweetal Chinese werken die uitgevoerd moeten worden en die beoordeeld worden door een vakjury.

Naast de diverse muzikale optredens zijn er bezoeken aan lokale orkesten. Ook is er ruimte in het programma om de bezienswaardigheden van Nanjing te bezoeken. Nanjing ligt circa 300 kilometer ten westen van Shanghai en heeft maar liefst 7,7 miljoen inwoners. De stad is in de historie van China meermaals keizerlijke hoofdstad geweest en heeft vele historische- en culturele hoogtepunten. De reis wordt afgesloten met een excursie in Shanghai.

Chinees orkest in Winterswijk
Voor het echter zover is komt er eerst een Chinees orkest naar Nederland. Als onderdeel van de culturele uitwisseling ontvangt Excelsior op 5 februari de Wind band of Nanjing Forest Police College. Zij komen naar Winterswijk voor een gezamenlijk optreden in Theater de Storm. Het optreden in Winterswijk vormt een onderdeel van een Europese tour door België, Duitsland en Oostenrijk. Het Chinese reisgezelschap bestaat uit 97 personen, waaronder een groot harmonieorkest, een koor en diverse faculteitsdirecteuren van het Forest Police College.

Niet eerder heeft een Chinees orkest opgetreden in Winterswijk. Excelsior wil daarom een ieder de mogelijkheid bieden om deze unieke culturele uitwisseling zelf bij te wonen. Gratis kaarten kunnen worden afgehaald bij de ticketbalie van Theater de Storm. Kaarten kunnen ook telefonisch, of via de website van de Storm besteld worden.

Concert Excelsior + Nanjing Wind band: 5 februari, aanvang concert 19.30 uur. Einde concert 22.00 uur. Theater de Storm, Winterswijk. Toegang gratis. Kaarten verkrijgbaar via Theater de Storm.


 


21947.jpg

Ander nieuws