Header image

Duizenden vissen dood door smerig afvalwater in de Berkel.

LOCHEM - Miljoenen liters vervuild water is de afgelopen week in de Berkel bij Lochem beland. De gevolgen zijn enorm. Over een lengte van vier kilometer is vrijwel al het leven uit de rivier verdwenen. Hoe kon dit gebeuren?

 

Het vervuilde water is afkomstig uit de fabriek van FrieslandCampina bij Lochem. In het water zitten onder meer eiwitten en reinigingsmiddelen. Het spul trekt veel zuurstof aan, waardoor er niet genoeg overblijft voor de vissen. 

 

Het Waterschap Rijn en IJssel werkt met het zuivelbedrijf aan een oplossing en probeert ondertussen samen met sportvissers de levende vissen te redden. Tot er een definitieve oplossing is wordt het vervuilde water opgevangen op een braakliggend terrein. 

 

Waarom is pas zo laat actie ondernomen?

Het waterschap zegt enige tijd nodig te hebben gehad om vast te stellen wat het probleem was en waar het lek zat. 'Dat komt omdat een groot gebied betreft van zo'n vijftien tot twintig kilometer waarin we hebben moeten zoeken', vertelt beleidsmedewerker Jan Polman.

Pas maandagavond, toen het afvalwater al uren uit het lek stroomde, is vastgesteld dat het om een leidingbreuk ging. Enkele uren daarna is de rivier afgesloten door middel van stuwen. 

 

Is het veilig om bij het water in de buurt te komen?

Ja. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, volgens de gemeente Lochem en het waterschap. 

De gevolgen van de leidingbreuk zijn vooral groot voor de natuur. Er is over enkele kilometers vrijwel geen leven meer te bekennen in de rivier. Het afvalwater is troebel, grijzig van kleur en geeft een sterke geur af. 

Veehouders maken zich zorgen over hun koeien. Zij zijn bovendien teleurgesteld omdat ze niet zijn geïnformeerd over het vervuilde water. Op diverse plekken langs de Berkel zijn koeien uit voorzorg binnengehaald zodat ze het rivierwater niet meer kunnen drinken.

Het waterschap kon niet voorkomen dat het vervuilde water de rest van de Berkel heeft bereikt. Volgens Polman gaat het om lage concentraties afval, maar kan het richting Eefde en Zutphen wel voorkomen dat er dode vissen boven komen drijven.

 

Wat is de oorzaak van het vervuilde water?

De oorzaak van de vervuiling is een gesprongen persleiding van FrieslandCampina, waar melk wordt verwerkt. Door de leiding wordt dagelijks een enorme hoeveelheid afvalwater gespoeld. De breuk zit op vier meter diepte in een moeilijk bereikbaar en drassig gebied. De omgeving is voor de veiligheid afgezet. 

De fabriek stilleggen is geen optie, zegt FrieslandCampina. 'De koeien stoppen niet met melk produceren.'

 

Hoe worden de nog levende vissen gered?

Sportvissers uit de regio drijven met boten de levende vissen richting een sluis waar ze gevangen kunnen worden. Daarbij wordt stroom gebruikt om de vissen te verdoven. De snoeken, brasems en andere vissen worden gevangen en stroomopwaarts uitgezet in schoon water. De reddingsoperatie duurt naar verwachting nog het hele weekend. 

 

Hoe gaat het nu verder?

Het waterschap gaat zaterdag de persleiding op een andere plek openbreken. Zo ontstaat er ter hoogte van het lek ruimte om de breuk te dichten. Dit zal enkele dagen in beslag nemen.

Vissers blijven ondertussen levende dieren uit het water halen. Het vervuilde gedeelte van de Berkel wordt daarna tussen twee sluizen leeggepompt. 

 

Door Mediapartner Omroep Gelderland.

Foto: Omroep Gelderland.



Ander nieuws