Header image

Dichters omlijsten kunstroutes in Gelselaar en Geesteren

GEESTEREN - De dorpen Gelselaar en Geesteren krijgen binnenkort een tijdelijke poëzieroute, die voert langs bijzondere landschappelijke plekken. Op kaders in het landschap, in de vorm van een lijst aan een paal, komen toepasselijke gedichten te staan. Hiermee omlijst een groep dichters uit de regio de kunstroute van Kijk op Kunst Borculo, die wordt gehouden in Geesteren en Gelselaar in de weekenden van 30 september en 1 oktober en 7 en 8 oktober. 

 

Naast deze kunstroute kan de poëzieroute  ook nog dienst doen bij de kunstroute van Diepenheim, die in de laatste weken van oktober wordt gehouden. Hiervoor is dit jaar het thema Landschatten, waarmee ook de gedichten in het landschap hebben te maken. Bovendien heeft de projectgroep Bie Winkels in het Achterhoekse Gelselaar dit jaar aansluiting weten te vinden bij deze Twentse kunstroute. Jaap Nijstad uit Gelselaar (met lezingen) en zijn partner Jopie Beumkes (met een foto-expositie) verlenen hieraan medewerking op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober in de schuur van Winkels aan de Dorpsstraat 16 in Gelselaar.

 

Ook weer dichterspodium
Poëzie maakte al een paar jaar deel uit van de kunstroute in Geesteren en Gelselaar.  De laatste twee jaar organiseerde een groep regionale dichters hierbij in café Florijn in Gelselaar een open dichterspodium. Ook dit jaar heeft deze activiteit hier op twee zondagmiddagen plaats, van twee tot vier uur.

 

Op initiatief van organisator Jacobus Trijsburg uit Barchem wordt het dichterspodium dit jaar uitgebreid met de poëzieroute, die in totaal uit negentien landschapslijsten met dichtregels bestaat. Trijsburg vroeg  Arend Heideman uit Gelselaar de plekken te kiezen en hierlangs een route uit te zetten, die bij het dichterspodium in zaal Florijn is te verkrijgen.

 

Afzonderlijk te rijden
Heideman koos voor negen plekken in elk dorp en één gezamenlijke (grens)plek. Bij de selectie van de te tonen elementen is gestreefd naar veel afwisseling. Zo geven de routes een goed beeld van de verschillende landschapstypes en belangrijke cultuurhistorische elementen in en rond deze dorpen. Voor beide dorpen is een route ontwikkeld. De routes, in Gelselaar van 10,7 km en in Geesteren van 11,8 km, zijn afzonderlijk te rijden. Daar ze op één plek op elkaar aansluiten zijn ze ook achter elkaar te rijden. Zowel in Geesteren als in Gelselaar begint de route aan de Dorpsstraat. In beide routes is ook één onverhard fietspad opgenomen, waarvoor automobilisten een klein ommetje moeten rijden.

 

Aan de deelnemende dichters is gevraagd bij de uitgekozen landschapselementen voor 21 september een kort gedicht te schrijven. Is het te lang dan wordt gekozen voor een citaat om op de lijst te plaatsen.

 

Ook in Gelselaar begint de poëzieroute aan de Dorpsstraat.

 Ander nieuws