Header image

De vmbo-doorstromer moet het makkelijker krijgen

ACHTERHOEK - Het is niet zeldzaam: een vmbo'er die doorstroomt naar de havo. Maar het is verstandig om daar al rekening mee te houden bij het kiezen van de middelbare school. Het aantal doorstromers verschilt namelijk eorm per school, blijkt uit eeen analyse van de NOS.

Leerlingen die een diploma hebben gehaald voor vmbo-tl/gl mogen doorstromen naar de havo. Gemiddeld genomen doen zo'n 16% van de leerlingen dat bij scholen waar ook havo wordt aangeboden. Echter zijn er ook scholen die alleen lesgeven op vmbo-niveau. Leerlingen op die scholen stromen minder vaak door. Het blijkt dus dat je bij de keuze voor de middelbare school, het best al wel rekening kan houden met de mogelijkheid op doorstromen. In de regio kan je op de meeste scholen gewoon doorstromen op dezelfde onderwijsinstelling. Enkel het Beeckland in Vorden heeft op haar locatie geen havo-onderwijs.

'Weg met de aanvullende eisen'

Maar als je door wilt stromen worden er nog barrieres opgewerpt. Zo moet je minimaal een 6,8 gemiddeld staan voor al je vakken. Dat klinkt als een redelijke eis, maar kan negatief uitpakken. Als de leerling een vak heeft waar hij slecht in is, maar hij dat vak op de havo wil laten vallen, wordt het vak wel gewoon meegerekend.

De overheid wil het 'doorstroomrecht' gaan invoeren. Hiermee moeten alle aanvullende eisen, zoals de 6,8, vervallen. Ook het doubleerverbod moet weg stelt de overheid. Dat houdt in dat als de vmbo-leerling op de havo blijft zitten, hij van school moet.

Maar zowel de scholen als de VO-raad zijn daarop tegen. Voorzitter Paul Rosenmöller geeft bij de NOS aan "dat scholen leerlingen kansen willen bieden, maar hen niet willen opleiden voor een kansloze route, die onder een toenemende 'opwaartse druk' in de maatschappij wordt gekozen."

Door: mediapartner LokaalGelderland

 

 



Ander nieuws