Header image

De pepernoten liggen weer in de Achterhoekse winkels

ACHTERHOEK - De dagen worden korter, de nachten worden kouder en de winkels worden gevuld met pepernoten. Zoals elk jaar wordt de pepernoot-discussie weer aangewakkerd. 

Sommigen vinden het onzin dat eind augustus de pepernoten al in de winkel liggen. “De zomer is nog niet voorbij. Begin november komen ze bij mij pas het huis in” zegt een vrouw in een Brummense supermarkt. Maar toch wordt het product goed verkocht, volgens een medewerker. 

Oscar de Lange, directeur van Van Delft (een van de grooste pepernotenfabrieken), zegt tegen De Ondernemer dat het best los kan staan van het kinderfeest: “In onze communicatie associëren we niets met Sinterklaas – er zijn geen toonbeelden van in de winkel. Wel koesteren we het allermooiste feest van Nederland. We hebben het strooigoed echter opgewaardeerd tot een luxe artikel met een eigen verhaal. De pepernoot is het oudste en kleinste koekje van Nederland.”

Liggen ze eerder in de schappen dan vorig jaar? 
Het gevoel dat ze elk jaar eerder in de schappen liggen klopt niet. Week 36 is vaste prik voor Van Delft om de pepernoten in de schappen te leggen. “Pepernoten zorgen altijd voor een glimlach en er zijn onwijs veel fans. De pepernoot is een hit en in de tweede week van september liggen ze in bijna alle winkels. Kennelijk voorzien we in een behoefte. Mensen vinden het leuk, lekker en eten er heel veel van.”

Op verschillende plekken in het land, alleen nog niet in onze regio, verschijnen Pop-up Stores met pepernoten. Daar verkopen ze echt van alles: “We hebben dit jaar wel vijftien nieuwe soorten met verrassende smaken, zoals appeltaart, tompouce, drop en bitterkoekjes. Populair zijn de mix, de stroopwafel en de caramel-zeezout. Ook de truffel en cappuccino zijn toppers. We hebben vijftig soorten, van witte chocolade tot roomboter en fruitsoorten blueberry pie, sinaasappel en lemon cheesecake. Ook hebben we wereldse kruidnoten: seroendeng (Indonesisch), Ras el hanout (Marokkaans) en sweet chili paprika.” 

Maar voor nu… we hebben nog een kwart jaar om te genieten van de pepernoten. Pak een kop warme chocolademelk, een bak met pepernoten en bekijk onze sinterklaas-video van vorig jaar HIER terug!

Door: mediapartner LokaalGelderlandAnder nieuws