Header image

Contactpunt Zorg en Welzijn Achterhoek geopend

ACHTERHOEK - Op maandag 29 oktober 2018 is het contactpunt Zorg en Welzijn Achterhoek gelanceerd: www.ontdekdezorgachterhoek.nl. Het contactpunt is dé centrale plek met informatie over leren en werken in zorg en welzijn in de Achterhoek. Het contactpunt sluit aan bij de landelijke publiekscampagne IK ZORG, die 1 november van start gaat.

Het contactpunt is een samenwerking tussen werkgevers in zorg en welzijn, onderwijsinstellingen, WerkgeversServicepunt Achterhoek en WGV Zorg en Welzijn en is opgericht om de grote tekorten aan personeel tegen te gaan. Deze tekorten zullen de komende jaren fors toenemen. Voor de komende vier jaar heeft de regionale zorgsector werk voor ruim 4.000 vacatures, vooral in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg.

Verschillende partijen hebben nagedacht hoe de knelpunten op de arbeidsmarkt gezamenlijk opgepakt kunnen worden. Hieruit is het idee van een contactpunt voor zorg en welzijn in de Achterhoek ontstaan. Irma Harmelink, bestuurder bij Elver: “We komen in onze organisaties soms mensen tegen die graag bij ons willen werken maar die we niet direct zelf kunnen plaatsen. Zij kunnen vaak heel goed elders terecht. We willen iedereen die maar enigszins belangstelling heeft en geschikt is voor de zorg, graag in een zorgfunctie in de Achterhoek houden! Via het contactpunt kunnen we vraag en aanbod beter aan elkaar verbinden.”

Het contactpunt Zorg en Welzijn Achterhoek is het eerste regionale contactpunt dat in Nederland wordt gelanceerd.  “Op vele plekken wordt nu een contactpunt ontwikkeld en we zijn trots dat we in de Achterhoek als eerste regio in Nederland kunnen starten om mensen via het contactpunt voor deze mooie sector te interesseren”, aldus Harmelink.

Wim Leunen is de eerste kandidaat/zij-instromer die vandaag kennismaakt met het nieuwe platform ontdekdezorgachterhoek.nl. Wim Leunen heeft een ICT achtergrond en oriënteert zich op het werken in de zorg onder meer door vrijwilligerswerk. Hij is blij met het contactpunt, vertelt hij. “Het maakt duidelijk wat er nodig is, wat ik zelf voor kwaliteiten heb en hoe ik dat kan combineren“. Wim heeft binnenkort een loopbaanadviesgesprek met een adviseur van Sterk in je Werk om te kijken waar hij zich verder in kan ontwikkelen en welk werk het beste bij hem past.

Het contactpunt is zowel bedoeld voor mensen die nog niet werken in de sector, maar hier wel interesse in hebben, als voor mensen die al in de sector werken en zich (willen) oriënteren op een andere baan. In het contactpunt komen vraag en aanbod samen en worden geïnteresseerden wegwijs gemaakt in de vele mogelijkheden die het werken in de sector biedt.

Vanuit het contactpunt worden verschillende tools aangeboden aan geïnteresseerden. Zo kunnen zij voorlichting krijgen over werken en/of leren in zorg en welzijn, worden er regionale informatiebijeenkomsten georganiseerd en is het mogelijk om een mini-loopbaantraject te volgen via Sterk in je Werk. Het contactpunt beschikt over alle aanwezige informatie over vacatures, leer-/werktrajecten en oriëntatiemogelijkheden in de regio.

Zorgwerkgevers in de Achterhoek geven aan niemand te willen missen die gemotiveerd en getalenteerd is voor een baan in de zorg. Als de situatie ontstaat dat er meer geschikte kandidaten zijn dan opleidingsplekken, dan beloven werkgevers dat er opleidingsplekken bij komen. Daarnaast wordt een kandidaat die direct inzetbaar blijkt, doorgeplaatst naar de collectieve tafel van de deelnemende organisaties. De kandidaat die in deze database komt te staan, wordt binnen een maand bemiddeld naar een baan bij een van de zorgwerkgevers in de Achterhoek.

Begin november 2018 start de landelijke publiekscampagne IK ZORG. De campagne is bedoeld om meer mensen voor werken in de sector te interesseren. Dit gebeurt in samenwerking met het ministerie van VWS en branche-, beroeps- en regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn. Op landelijk niveau wordt een centraal online contactpunt ingericht waar mensen zich kunnen melden naar aanleiding van de campagne. Vervolgens wordt men doorverwezen naar de regio waarin de geïnteresseerde woont. Alle arbeidsmarktregio’s dienen per november 2018, net als de Achterhoek, een contactpunt te hebben.



Ander nieuws