Header image

Bewoners welkom op startavond Klompenpad Rekken

REKKEN - Houdt u van wandelen en denkt u graag mee over een wandelroute die het mooiste van Rekken laat zien? Op woensdag 27 maart is in Café Rotering de startavond voor het nieuwe Klompenpad in Rekken. De avond is bedoeld voor bewoners en geïnteresseerden die mee willen helpen om een Klompenpad te ontwikkelen en/of kennis hebben over de cultuurhistorie van het gebied. U bent van harte welkom in Café Rotering aan de Oldenkotseweg 11 in Rekken. De bijeenkomst begint om 19.30 uur met de jaarvergadering van Belangenvereniging Rekken. Aansluitend vindt om 20.00 uur de startavond over het nieuwe Klompenpad plaats.

 Klompenpaden
In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 111 Klompenpaden ontwikkeld door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. De routes worden ontwikkeld en onderhouden samen met een groep lokale vrijwilligers. Het Boereneschpad bij Gelselaar, Noordijk en Geesteren is het eerste Klompenpad in de gemeente Berkelland. Volgens de reacties van wandelaars op www.klompenpaden.nl: “Een prachtig pad” en “Echt boerenlandschap”.

Klompenpaden zijn bewegwijzerde wandelroutes door (voormalig) agrarisch gebied. Liefst over onverharde paden dwars door het land van de boer, langs boerenerven en over landgoederen. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Het is de combinatie van natuur met cultuurhistorie die de Klompenpaden zo geliefd maken. Voor omwonenden brengt het een stukje geschiedenis van de eigen omgeving tot leven. Voor recreanten zijn de verhalen interessant maar zeker ook het avontuurlijke en boerenkarakter van de paden.

Kansen voor Rekken en omgeving
Klompenpaden maken het platteland toegankelijk en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. De ontwikkeling van een nieuw Klompenpad vormt een waardevolle aanvulling op het bestaande wandelnetwerk. De paden lopen regelmatig over particuliere erven en gronden waar je normaliter niet kunt komen. Voor de openstelling van hun grond ontvangen agrariërs een vergoeding.

Bewonersavond
Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorische interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De informatie dient als basis voor de route. Een werkgroep (waarvoor men zich op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of de Klompenpaden Facebookpagina.



Ander nieuws