Header image

Amateurbeelden oorlogsjaren Eibergen op TV

Arnhem – Het Omroep Gelderland-programma '75 jaar vrijheid, op weg naar 2020' toont vanaf maandag 27 maart filmfragmenten uit de Eibergse oorlogsjaren. Eibergen-icoon Herman Schepers voorziet de beelden van commentaar.

Eibergse amateurfilmers '75 jaar vrijheid, op weg naar 2020' zal in diverse uitzendingen historisch filmmateriaal laten zien dat in de archieven van Museum De Scheper in Eibergen wordt bewaard. Het betreft bijzondere beelden van de Achterhoekse plaats door amateurfilmers gemaakt in de jaren '40-'45.
In de oorlogsjaren waren er maar liefst drie amateur-filmers actief in Eibergen: Gerrit Vinke (foto), Joop Brens en Henk Heinen.


Overleven en dagelijks leven in de oorlog
Alle drie filmden zij het dagelijks leven in Eibergen in de oorlog en legden zo vast hoe de gewone man en vrouw overleefden in hun dorp. Hoe kwam men aan eten en hoe kreeg men de kachel aan de praat? Hoe ingewikkeld was het om met de bekende bonnen aan voeding te komen? Mensen stonden in de rij voor een distributiekantoor of wachtten uren bij de slager om met velen één koe te kunnen delen.
En het roept de vraag op hoe zelfvoorzienend je kunt zijn in oorlogstijd.

Waarmee kregen de boeren te maken die hun vee wilden behouden en de oogst binnenhalen?
Verder zien we een hakenkruisvlag die hoog in de boom wappert bij de school die door de Duitse bezetter in gebruik is genomen. Maar natuurlijk ook de juichende inwoners wanneer de bevrijders in april 1945 hun dorp binnenrijden.
'75 jaar vrijheid, op weg naar 2020' is iedere maandag te zien bij Omroep Gelderland vanaf 17.20 uur (ieder uur herhaald). De uitzendingen zijn ook online te bekijken (via www.gld.nl/tv) en terug te zien (via Uitzending Gemist).


Tips met betrekking tot verhalen, dagboeken, voorwerpen en beeldmateriaal over Gelderland in de Tweede Wereldoorlog kunt u mailen naar de redactie: opwegnaar2020@gld.nl.
'75 jaar vrijheid, op weg naar 2020' wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds en provincie Gelderland.


22683.jpg

Ander nieuws