Header image

Agressie tegen Achterhoekse burgemeesters valt mee

ACHTERHOEK - Meer dan de helft van de burgemeesters uit de provincie heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie van burgers. Dat is uit een onderzoek in opdracht van de provincie gebleken. 

‘Geen ruimte voor agressie’

Echter vallen de burgemeesters uit de LokaalGelderland-regio daar niet onder. Alex van Hedel, burgemeester van Brummen: “In alle contacten binnen de gemeente Brummen word ik als burgemeester respectvol, vriendelijk en heus bejegend.” Hij geeft verder ook aan dat er in Brummen geen ruimte is om daar van af te wijken. “Niet in de richting van raadsleden, wethouders, ambtenaren, maar ook niet als het gaat om hulpverleners en andere overheidsdienaren.”

In Zutphen heeft Annemieke Vermeulen, die sinds eind vorig jaar burgemeester is, geen last gehad van agressie. “Annemieke behoort niet tot die ‘meer dan de helft’” vertelt haar persvoorlichter. Evenals in Bronckhorst: “Zoals je weet voert een burgemeester soms best ingewikkeld gesprekken, maar onze burgemeester zich nog niet bedreigd gevoeld” vertelt de persvoorlichter van Marianne Besselink. 

Agressieprotocol
Meerdere gemeenten uit de provincie werken met een agressieprotocol. Daarin staat precies wat er gedaan moet worden wanneer iemand wordt bedreigd. Deze is in onze regio dus nog niet uit de kast gehaald. 

En als 'kers op de taart' kan ook de gemeente Lochem melden dat er geen agressie gebruikt wordt tegen hun burgemeester. "Dat is niet het geval bij onze burgemeester" reageren ze op het onderzoek. 

Door: mediapartner LokaalGelderlandAnder nieuws