Header image

Achterhoekse werkgevers bereiden zich voor op arbeidsmarkt

ACHTERHOEK - In 2040 zullen op de Achterhoekse arbeidsmarkt maar liefst 27.000 minder mensen beschikbaar zijn. Voldoende reden dus voor werkgevers om zich nu alvast voor te bereiden op deze ontwikkeling. Het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek (POA), VNO-NCW Achterhoek, Werkgevers Servicepunt Achterhoek, WGV Zorg en Welzijn en Kamer van Koophandel Centraal Gelderland organiseerden vorige week een avond over dit thema. In het Graafschap College zagen zo’n 140 werkgevers samen “uitdagingen voor de toekomst”.

‘Als werkgevers zich bewust worden van het toekomstige tekort aan personeel en nu anticiperen op de nieuwe situatie, dan kunnen we in de Achterhoek gezamenlijk werken aan een gezonde arbeidsmarkt, zegt het POA.’

Tijdens de bijeenkomst, die het POA organiseerde met de vier andere organisaties, werd veel informatie gegeven over de demografische ontwikkeling die een negatieve invloed kan hebben op ontwikkeling en bedrijfsvoering van ondernemingen in de Achterhoek. De rode draad in de workshops en presentaties was optimistisch: door nu met alle partijen in de Achterhoek te praten over toekomstige tekorten aan goed opgeleide werknemers komt bewustwording op gang. De organiserende parijen geven aan: ‘Het is zaak voor werkgevers om de personeelsbehoefte op lange termijn in kaart te hebben. Als dat inzicht er is, weten we ook wat de knelpunten zijn en kunnen we nadenken over oplossingen’.

Kansen zijn er genoeg in de Achterhoek. De deelnemers aan de thema-avond kregen van diverse sprekers ‘huiswerk’ mee. Het UWV attendeerde op kansen die er zijn via initiatieven als Achterhoek2020 en POA, provincie Gelderland vroeg bedrijven mee te denken over de opstelling van een Human Capital Agenda voor de Achterhoek met als centrale vraag ‘hoe zorgen we in de toekomst voor het juist opgeleide personeel dat nodig is voor het stimuleren van het innovatiebeleid in onze regio?’ Tot slot kwamen nog de mogelijkheden van intersectorale mobiliteit aan bod, waarbij het vraagstuk is hoe we er samen voor kunnen zorgen dat personeel dat vertrekt bij een werkgever, bijvoorbeeld door boventalligheid of arbeidsbeperkingen, behouden blijft voor de arbeidsmarkt in de Achterhoek. Bovendien kan een centrum voor intersectorale mobiliteit kostenbesparingen voor werkgevers opleveren.

Suggesties voor arbeidsmarktprojecten die een oplossing bieden voor bovengenoemde vraagstukken, kunnen worden aangeleverd aan het POA: www.poa-achterhoek.nl, info@poa-achterhoek.nl, telnr. 0314-353428



Ander nieuws