Robin Thuss grote man bij Tubantia-AZSV

AALTEN - AZSV heeft ternauwernood de derde ronde van de KNVB-beker bereikt door een bijzonder moeizame overwinning op zondag eersteklasser Tubantia. In Hengelo (O) won de ploeg van Dennis van Toor met 2-3 mede dankzij drie treffers van Robbin Thuss.

De drie goals van Robbin Thuss waren de enige lichtpuntjes van deze wedstrijd die snel het archief in kan. Dennis van Toor begon zonder de zieke Rik van der Eerden en de geblesseerde Niek te Veluwe. Verder viel Michael Vaags ook al binnen het half uur uit met een spierblessure. Daarvoor keerden Rick Bouwmeister en Coplan Soumaoro terug in de basiself van de Aaltenaren. Jonathan Goosen kreeg rust en daarvoor stond Maurice Bartelds in het centrum van de verdediging met Yordi Orriëns.

AZSV begon prima aan het duel op sportpark de Bijenkorf, want binnen drie minuten stond het op voorsprong. Een mooie pass van Freek Mulder werd door Robbin Thuss op waarde geschat en de aanvaller uit Doesburg schoot raak tot grote vreugde van hemzelf en de meegereisde aanhang. Robbin Thuss had sinds zijn vreselijke blessure op zaterdag 21 februari 2015 in de uitwedstrijd tegen Urk niet meer in een officiële wedstrijd gescoord voor AZSV. Na een revalidatie van veertien maanden maakte hij half april zijn rentree bij AZSV 3 en kwam daarna ook weer terug in het eerste van AZSV. Zijn tomeloze inzet werd echter niet bekroond met een doelpunt tot afgelopen zaterdag. Twintig maanden na de winnende treffer op Urk vond Thuss wederom het doel voor AZSV en zette hij de Aaltenaren op voorsprong.

Daarna was het ook gedaan met de ploeg van Dennis van Toor. Door slechte passes en een laag tempo kwam de thuisclub terug in de wedstrijd. Tien minuten na de openingstreffer kwam Tubantia op gelijke hoogte. Doelman Matthijs Ebbers redde twee keer bij een Hengelose inzet, maar was kansloos bij de kopbal van Orshein Eilyo, 1-1. Zeven minuten later ging de bal op de stip voor de thuisploeg. Philippe de Bruijn werd door Yordi Orriëns onreglementair gestuit in het strafschopgebied en scheidsrechter Meilink uit Enter legde de bal op elf meter van Ebbers. Vural Ozdemir wist wel raad met dit buitenkansje en zette Tubantia op voorsprong, 2-1.

AZSV probeerde aan te zetten, maar speelde meer tegen zichzelf dan tegen de Hengelose opponent. Daarbij had het geluk, dat Phillipe de Bruijn op slag van rust een grote kans om zeep hielp. Hij strafte een fout van Orriëns af en ging alleen op Matthijs Ebbers af, maar de jeugdige Aaltense goalie hield zijn ploeg in de wedstrijd.

In de tweede helft ging het tempo wel iets omhoog, maar het spelniveau niet. Tubantia bleef makkelijk overeind tegen AZSV dat niet veel mogelijkheden kreeg. Een schot van Rick Bouwmeister ging net naast na een pass van Yordi Orriëns en ook een kopbal van Maurice Bartelds uit een voorzet van Bram Rensing ging naast het doel van Bram Dwars. Tien minuten voor tijd viel de gelukkige gelijkmaker. Doelman Bram Dwars ging vreselijk in de fout bij een hoge bal en Bram Rensing leek de bal binnen te schieten, maar het leder had niet genoeg snelheid. De attente Robbin Thuss was er echter als de kippen bij om zijn tweede goal van de dag binnen te schieten, 2-2. AZSV was blij met het cadeautje en ging op jacht naar de winst om zo de strafschoppenserie te kunnen ontlopen. Eerst zag het nog een kopbal van Maurice Bartelds van de lijn worden gehaald, maar vier minuten voor het eindsignaal stuurde Bartelds Robbin Thuss de diepte in, die de bal hard via doelman Bram Dwars in het doel schoot, 2-3. Tubantia drong nog even aan, maar kon het AZSV in het restant niet meer moeilijk maken.

AZSV plaatst zich door deze moeizame bekerwinst voor de laatste 32 van het bekertoernooi in het district Oost, waarvoor de loting begin januari zal volgen. Komende zaterdag spelen de roodwitten in Groningen tegen Oranje Nassau.

Tubantia-AZSV 2-3 (2-1). 3. 0-1 Robbin Thuss, 13. 1-1 Orshein Eilyo, 20. 2-1 Vural Ozdemir (pen.), 80. 2-2 Robbin Thuss, 86. 2-3 Robbin Thuss.

Scheidsrechter Meilink uit Enter gaf een gele kaart aan Orshein Eilyo van Tubantia.

Opstelling AZSV: Matthijs Ebbers, Freek Mulder, Maurice Bartelds, Yordi Orriëns, Michael Vaags (26. Bram Wevers), Sven Spekking, Coplan Soumaoro, Bram Rensing, Mart Schutten, Robbin Thuss, Rick Bouwmeister (69. Jonathan Goosen).

Opstelling Tubantia: Bram Dwars, Gabriel Youssef (60. Rodi Beukert), Ekrem Lok, Bas Steggink, Vural Ozdemir, Orshein Eilyo, Rody Geilhever (17. Daniel Luierweert), Phillipe de Bruijn, Carlos Jonkers (72. Tayfun Hazir), Jan Baake, Daniel Proost.