Header image

Provincie gaat onderzoek doen naar omgewaaide mestsilo

AALTEN - Er is een onderzoek gestart door de provincie Gelderland naar de oorzaak van de omgewaaide mestsilo aan de Hoeninkdijk in Aalten. Vrijdagochtend is zo'n 3 miljoen liter mest weggestroomd.

Het opruimen van de mest gaat nog zeker een maand duren. Volgens de wet heeft de boer een overtreding begaan en moet de provincie een zogenoemde vooraanschrijving versturen naar de eigenaar van het bedrijf. Er wordt gewaarschuwd voor een dwangsom als de stront niet goed en op tijd wordt opgeruimd. De silo moet overdekt worden en er ligt asbest op het terrein van een kapotte schuur.

De provincie Gelderland heeft een onafhankelijk bureau ingeschakeld die onderzoek gaat doen naar de oorzaak. Daarbij wordt er ook gekeken naar de gevolgen voor het milieu. Er worden metingen verricht naar de aanwezigheid van extra stikstof, fosfaten, nitristaaten en zware metalen in de bodem.

Het waterschap Rijn en IJssel was bang voor zuurstofproblemen in watergangen rondom het bedrijf aan de Hoeninkdijk. Vooralsnog lijkt dit probleem mee te vallen. Het waterschap blijft de waterkwaliteit in de omgeving goed in de gaten houden.


22473.jpg

Ander nieuws