Header image

Polaroid tentoonstelling Bredevoort

BREDEVOORT - Pim van der Maden werkt al jaren met een weinig gebruikte, niet digitale, techniek om zijn vrije werk vorm te geven. Bij het aanschouwen van zijn werk zal niet iedereen meteen herkennen dat het om fotografie gaat; dat wordt veroorzaakt door de gebruikte techniek:

De opnamen worden gemaakt met een 4×5″ of 8×10″ groot formaat technische camera op polaroidfilm. De foto wordt op de normale wijze ontwikkeld en minimaal 24 uur te drogen gelegd. Daarna wordt de emulsie (de micronmillimeters dunne beeld laag) gescheiden (gelift) van de kartonnen drager en overgezet op aquarelpapier. De manier waarop de emulsie zich gedraagt bij het overzetten is grotendeels voorspelbaar en manipuleerbaar: een opname met veel donkere, egale partijen zal niet veel vervormen, een opname met veel lichte partijen juist wel. Na droging van foto en aquarelpapier (waarbij het een geheel wordt), wordt het beeld gefixeerd voor een lange houdbaarheid.
De grootte van de foto blijft door de gebruikte techniek ca. 10×11 cm of 19×24 cm.

Elke polaroid lifting is uniek omdat de manier waarop de emulsie zich overzet op het aquarelpapier elke keer weer anders zal zijn.


In 2000 is hij voor een serie van 20 Polaroidliftings bekroond met Het Fellowship van het Dutch Institute of Professional Photography.

En afgelopen jaar behaalde hij met zijn polaroid portretten een finale plaats in de PF portfoliowedstrijd en dit jaar een publicatie in Sikvershotz (internationaal Fine Art Photography Magazine) Op de tentoonstelling bij Foto21 zullen portretten en landschappen te zien zijn in deze bijzondere technie



Ander nieuws