Header image

i’Varca Lintelo geeft het stokje over, jeugd aan zet

LINTELO – De 'oudere jongeren' van wijlen i'Varca hebben definitief een streep gezet onder de activiteiten van het in de hele regio bekende jeugdcentrum van Lintelo. De laatste actie van i'Varca is het overhandigen van een symbolische cheque ter waarde van maar liefst € 2940,- euro aan Jeugdfonds i'Varca.

"Wij zijn klaar, dit is onze laatste 'move'. Wij geven het stokje door aan de jeugd van Lintelo! Wij dagen de jongeren uit Lintelo uit om leuke dingen te bedenken waar de 'ingrediënten' jeugd, leren, plezier, vriendschap, zelfstandig, organiseren, Lintelo en samen in voorkomen. Kortom, het regelen van activiteiten waar de jongeren van nu blij van worden, om het i'Varca gevoel wat wij vroeger koesterden voort te zetten. Zijn er ideeën dan kan het Jeugdfonds een financiële bijdrage doen om de plannen concreet te maken. De jeugd heeft de toekomst, ik zeg: maak er gebruik van!" Aan het woord is Walter Vaags, oud bestuurslid van i'Varca.

Het bestuur van Kulturhus Lintelo beheert het Jeugdfonds, jongeren die iets leuks voor leeftijdgenoten willen organiseren kunnen een beroep doen op de middelen. In overleg wordt er een bedrag beschikbaar gesteld. Leonne Klompenhouwer is bestuurslid van Kulturhus Lintelo en zit in JOLO, Jeugd Organisatie LintelO. Zij geeft aan: "Na het einde van i'Varca en later het 'vervallen' van de jeugdclub was er eigenlijk niets meer voor jongeren. Na inspanningen van jong en oud in Lintelo is boven het Grand Café een ruimte voor de jeugd gerealiseerd. Twee keer per maand kunnen jongeren van elf tot pak weg achttien jaar hier 'chillen'. Het Jeugdfonds biedt een mooi extraatje voor de jongeren, het is een groot bedrag en we hopen dat de jeugd er goed gebruik van gaat maken! Alle initiatieven zijn welkom!"

Robert Lammers, bestuurslid van Kulturhus Lintelo vertelt: "Net als i'Varca vroeger heeft het Kulturhus een belangrijke functie, het leefbaar hebben en houden van de buurtschap Lintelo. Betrokkenheid van de jeugd is hierbij enorm belangrijk. Vroeger werd in i'Varca alles georganiseerd voor én door jongeren. Het Jeugdfonds i'Varca wil nu met het geld de Lintelose jeugd helpen met het organiseren van zelfbedachte activiteiten. Het jeugdfonds richt zich vooral op jongeren onder de achttien jaar als initiatiefnemers én als doelgroep. Zolang er geld in het fonds is kan de jeugd er een beroep op doen!"

Jeugdcentrum i'Varca was bijna veertig jaar lang een begrip in Lintelo en omstreken. I'Varca werd wekelijks bezocht door honderden jongeren uit de hele regio. Het jeugdcentrum werd gerund door jongeren voor jongeren. Veel i'Varcanen spreken nog steeds over het specifieke 'i'Varca-gevoel'. Op 24 oktober 2015 werd de grote i'Varca reünie gehouden. Walter Vaags: "Nog één keer vierden we het bestaan van i'Varca. Enorm veel sponsoren en vrijwilligers boden spontaan aan om te helpen. Meer dan vijftienhonderd mensen kwamen op de reünie af. Er is een herinneringsboek uitgebracht. We hielden een groot bedrag over aan de i'Varca-reünie en dit schenken we nu aan de Lintelose jeugd. We hopen dat zij net zo veel plezier kunnen maken als wij vroeger. Tijden zijn anders, natuurlijk wordt het niet zoals het was. Leuke dingen verzinnen en organiseren is van alle tijden, al zal het natuurlijk over andere activiteiten gaan! Voor ons is het hiermee definitief klaar. De jeugd is nu aan zet!"Ander nieuws