Header image

Erfgoedbeurs in Bredevoort

BREDEVOORT- Met veel interesse bezochten ruim 150 liefhebbers van het cultureel Erfgoed op maandag 2 nonember de Erfgoedbeurs in De Koppelkerk in Bredevoort.

De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk stellen nieuw erfgoedbeleid op. Hierover wilde men graag met eigenaren, organisaties en bedrijven die zich bezighouden in overleg treden. Een gezamenlijke Erfgoedbeurs leek de gemeenten een goed idee om van elkaar te weten te komen wat men vindt van het erfgoedbeleid. Liefst 28 organisaties waren maandagmiddag aanwezig met een stand in de Koppelkerk. Het middagprogramma startte met een welkomstwoord van dagvoorzitter Tanja Abbas. Zij introduceerde de wethouders cultureel erfgoed; Ted Kok van de gemeente Aalten, Vincent van Uem van Oost Gelre en Rik Gommers van Winterswijk. Wethouder Ted Kok herdacht voorafgaande de start van het programma het onverwachte overlijden van Truus Boland uit Dinxperlo. Zij heeft veel betekent voor het cultureel erfgoed met name in Dinxperlo. In september werd ze nog voorgedragen voor de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten.

Wethouder Ted Kok had lovende woorden voor allerlei initiatieven welke momenteel in Bredevoort worden ontplooit. De wethouder van Oost Gelre Vincent van Uem kon natuurlijk niet achterblijven en noemde het Bloemencorso als voorbeeld van een mooi stuk cultureel erfgoed en de onlangs gehouden 'Slag om Grol'.

Winterswijk is trots op de restauratie van allerlei monumentale panden. Vervolgens werd door de drie wethouders de gezamenlijke flyer gepresenteerd over 'herbestemming van karakteristieke panden. Deze flyer is een inspirateposter en bedoeld voor een duurzame herbestemming van karakteristieke panden. Karakteristieke of beeldbepalende panden zijn belangrijk voor de identiteit van een wijk, dorp, stad of omgeving. In de oostelijke Achterhoek gaat het dan met name over cultuurhistorisch waardevolle oude boerderijen, schuren of kleinere agrarische objecten als kippenhokken. Maar ook fabrieksgebouwen, kerken, postkantoren, scholen of stationsgebouwen kunnen hun functie verliezen of leeg komen te staan. Dit biedt kansen om door een passende nieuwe bestemming te vinden en op deze manier het waardevol karakteristiek erfgoed op de lange termijn te behouden. In de flyer staan een aantal voorbeelden uit de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk van objecten welke een passende bestemming hebben gekregen. Betreffende het thema duurzaamheid gaat men in de flyer o.a. in op bijvoorbeeld toepassing van zonnepanelen en isolatie bij monumentale panden. Zonnepanelen moet men niet plaatsen op een pand of monument wanneer dit te veel in het zicht komt. Daarbij heeft plaatsing aan de vanaf de weg niet zichtbare zijde de voorkeur. Men is voorstander van het behoud van de hoofdvorm van het dak bij dergelijke ingrepen. Isoleren van ramen kan tegenwoordig uitstekend met behoud van de karakteristieke raamindeling en de bestaande ramen. Dit kan door toepassing van 'monumentenglas' of de plaatsing van voorzetbeglazing aan de binnenzijde. In de flyer pleit men het inzetten van kleine bouwwerken als bakhuisjes en kippenhokken. Deze dragen bij aan het leefbaar houden van het agrarisch bedrijf. Bakhuisjes kunnen bijvoorbeeld als speelobject voor kinderen dienen. De heer Ernst van der Grijp van de Monumentenwacht ging vervolgens in op allerlei vormen van restauraties. Dit gaat volgens hem niet altijd even goed. Kwaliteit en vakmanschap zijn hierbij van groot belang. "Er wordt nogal wat uitgevoerd, wat nergens op lijkt", aldus de heer van der Grijp. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer bedrijven welke wel verantwoord cultureel vakwerk leveren.

Ruim 25 standhouders lieten tijdens de Erfgoedbeurs hiervan voorbeelden zien zoals Atelier 't Aanzicht uit Bredevoort, gespecialiseerd in allerlei glassoorten voor historische monumentale panden, smederij Bosman, restauratiebedrij Ten Haken; timmer- en aannemingsbedrijf De Vries B.V,; B.v. bouwbedrijf Hoffman enz. Na deze interessante informatie konden de deelnemers meedoen aan een drietal workshops. Men had hierbij de keuze uit een workshop 'Erfinrichting', workshop 'Herbestemming' en de workshop 'Duurzaamheid'. Vervolgens was er een lezing over 'Duurzaamheid en erfgoed' door de heer Huub van der Ven, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Gedeputeerde mevrouw Josan Meijers gaf hierna een presentatie over het erfgoedbeleid van de provincie Gelderland.

Veel belangstelling hadden de deelnemers voor de stands van o.a. de Oudheidkundige Werkgemmenschap Aalten-Dinxperlo-Wisch (ADW), Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL), de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk, Aaltense en Dinxperlose Musea en Vereniging het museum Winterswijk. Het geheel werd schitterend muzikaal omlijst door muziek van het Winterswijkse duo: Willem te Voortwis en Yolande Tangelder. 

Tekst en foto's: Leo van der Linde.



Ander nieuws