Header image

Drukbezochte Nieuwjaarsreceptie gemeente Aalten in Ons Huis, Bredevoort

AALTEN - Op donderdagavond 3 januari vond de druk bezochte Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Aalten plaats in Verenigingsgebouw 'Ons Huis' in Bredevoort. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar het allerbeste toe te wensen voor het nieuwe jaar. Het voltallig college van Burgemeester en Wethouders was aanwezig. Burgemeester Berghoef constateerde dat het afgelopen jaar veel besluiten door de gemeenteraad waren aangenomen in eensgezindheid. Daaronder waren een aantal moeilijke beslissingen o.a. over het derde zaaldeel in Dinxperlo en het Hofstraatproject. Berghoef: "het besturen door Raad en College kan niet zonder al het werk van de organisatie. Keer op keer toont onze organisatie zich tot het uiterste te willen inspannen om te leveren wat gevraagd wordt. Er was in 2012 veel om dankbaar voor te zijn. Het is goed om aan het begin van het nieuwe jaar je een spiegel voor te houden en meestal zie je in die spiegel jezelf. We zijn echter wel uiterst onzeker over de realiteit die ons te wachten staat. Zoals over het werk van de hulpdiensten, hoe zal onze Nationale Politie gaan werken? Houden we echte wijkagenten? Blijven we zichtbaar en benaderbaar als politie? Ook hebben we als gemeente te maken met een toenemende financiële druk en dat brengt grote veranderingen met zich mee, welke ook op onze begroting grote effecten zullen hebben". Na deze toespraak werd er uitvoerig met elkaar van gedachten gewisseld over het afgelopen jaar en toekomstplannen onder het genot van een hapje en een drankje. Tekst video en foto's: Leo van der Linde Onder de video en foto's de volledige tekst van de nieuwjaarstoespraak 2013 van burgemeester Berghoef [nggallery id=355] Tekst van de nieuwjaarstoespraak 2013 van burgemeester Berghoef Zoals te doen gebruikelijk zal dit praatje bestaan uit een terugblik en een verwachting voor 2013 en daarna. Voor de mensen die ik net in de hal gemist heb: De beste wensen voor 2013. We kunnen terugkijken op een volgens politie en brandweer rustige jaarwisseling, wel met hier en daar hinder. Als we dan naar het jaar 2012 terugkijken, dan is het bijna gewoon om op te merken dat er ook dit jaar weer veel besluiten door de raad zijn genomen. Waarvan heel veel met algemene stemmen. De meeste besluiten zijn zo genomen. Dat wijst mijns inziens op een grote mate van duidelijkheid en eenheid. Dat geldt ook voor de begroting die, met het meerjarenvooruitzicht, zonder veel veranderingen werd goedgekeurd. Een waardering van de raad voor college en organisatie. Zoals gezegd, veel besluiten genomen. In het kader van dit praatje voor mij teveel om op te noemen. Ik wil er een paar uitlichten:
  • Derde zaaldeel Dinxperlo
  • Hofstraat (Nassaustraat) Aalten
  • Combinatie kulturhus, sportaccommodatie, Ons Huis Bredevoort
Ik zei u al, ik noem er maar enkele. Maar zo zijn er veel meer voorstellen tot besluiten geworden. Een aantal voorstellen zijn terugverwezen naar het college en komen het komend jaar weer aan de orde. Even terug naar de begroting. Het gemeentebestuur, dat is raad en college samen, heeft daarmee opnieuw het fundament gelegd voor een verdere stabiele ontwikkeling, uiteraard voor zover we toen de ontwikkelingen konden voorzien! Zo kan het gemeentebestuur binnen de financiële kaderstelling verder bouwen. We zijn hier in Aalten niet zo van de complimenten, maar als burgemeester wil ik wel mijn waardering uitspreken voor de wijze waarop de besluiten en onze begroting en alles daar omheen tot stand gekomen zijn. Wij besluiten dat in alle diversiteit die ons eigen is: We kleuren fractiegewijs het algemeen belang in. Zo bewaken we de kwaliteit van het samenleven van onze inwoners. Dat doen we in de overtuiging dat ieder dat doet naar beste vermogen en met de best mogelijke bedoelingen. Daarbij lopen we niet weg voor oprechte kritiek in de opbouwende zin van het woord. Een enkele keer meen ik in de raad iets te vernemen van het tegenovergestelde: kritiek om de ander te kleineren, om de ander te ontregelen. Maar als regel gebeurt dat om te overtuigen en de ander aan de zijde van de spreker te krijgen. Het systeem van besturen van de gemeente doet recht aan de belangen van de inwoners en groepen inwoners. Heel veel inwoners maken gebruik van de ronde-tafelgesprekken. Op deze wijze kan de raad zich goed laten informeren. Het college heeft binnen de bevoegdheden veel werk verzet en een aantal krachtige besluiten genomen. Het realiseert zich, afhankelijk en onafhankelijk van de raad, de grote verantwoordelijkheid die het heeft voor het reilen en zeilen in de gemeente. Vanuit die verantwoordelijkheid worden besluiten genomen en zaken geregeld. In het college spreken bestuurders elkaar aan op kwaliteit, maar ook op zwakheden. Dat is collegiaal bestuur, daar gaat het om! Besturen door raad en college kan niet zonder al het werk van de organisatie. Al onze medewerkers doen dat, ieder op eigen wijze, en met grote flexibiliteit. Keer op keer toont onze organisatie zich tot het uiterste in te spannen om te leveren wat gevraagd wordt en dat is niet gering. Zie bijvoorbeeld de verhuizing van de afgelopen weken. Een nieuwe tijdelijke werkplek enz.enz. Zo was er in 2012 veel om dankbaar voor te zijn, veel om lering uit te trekken. Het is goed om je aan het begin van het nieuwe jaar een spiegel voor te houden. Meestal zie je als eerste jezelf! En in opmaat naar morgen en overmorgen proberen we ons voor te bereiden op de toekomst. We hebben verwachtingen hoe die er uit zal zien, maar we zijn uiterst onzeker over de realiteit die ons te wachten staat. Een paar onderwerpen:
  • Het werk van de politie en brandweer. Hoe zal de nationale politie werken. Blijven de wijkagenten? Hoe is de basisbrandweerzorg gegarandeerd bij een verdere opschaling van en verandering binnen de brandweer.
  • We hebben te maken met een toenemende financiële druk. Dit brengt grote veranderingen en heeft grote effecten op onze begroting: denk aan de uitvoering van zorg in het sociale domein. Denk aan de effecten van het BTW compensatie Fonds.
  • Wat zal het gevolg zijn van de kabinetsplannen op het gebied van samenwerking van gemeenten. Het versterken van de bestuurskracht; wordt dat doel of middel. Het is verstandig om als gemeente de helmstok stevig in de hand te houden en actief te sturen zonder gestuurd te worden.
  • Onze fracties gaan zich voorbereiden op de verkiezingen van maart 2014. Met als een van de taken het samenstellen van de kandidatenlijsten met daarin de juiste vertegenwoordiging van de samenleving.
  • Als gemeentebestuur blijven we ernaar streven zo goed mogelijk aan de voorwaarden van onze inwoners te voldoen. De vragen van ons bedrijfsleven doen een appel op onze mogelijkheden, daarom onderhouden wij goede contacten met IKAD, andere vertegenwoordigers en met de middenstandsorganisaties, vertegenwoordigers van kleine en middelgrote bedrijven en met Horeca Aalten.
Zo zijn er in het jaar 2013 keuzes te maken, strategische keuzes. Ik denk dat het hét jaar wordt van die keuzes. Het gemeentebestuur weet zich niet alleen verantwoordelijk voor die keuzes, maar weet zich ook gehouden aan de gevolgen daarvan voor de samenleving. Dat vereist inzicht en kennis. Dat vereist ook bestuurlijke moed om als het zover is, die keuzes ook te maken. Niet alleen constateren, maar een volgende stap zetten op basis van de verwachte effecten. Vaak weten we immers niet precies wat de uitwerking van die keuzes op termijn zal zijn. Daarom spreek ik ook over kennis en inzicht. Kennis is op te doen. Inzicht is de combinatie van kwaliteit (competentie) en ervaring. Onze samenleving mag die vaardigheden van het gemeentebestuur verwachten! Het doel: ‘Een goede samenleving, met ruime aandacht en respect voor allen’. Dat doel is gezamenlijk. Over hoe daartoe te komen wordt verschillend gedacht. Ik vraag van raad en college een positieve houding in een actieve besluitvorming. De volgende stap zal zijn: niet afwachten, niet constateren en niets doen. Nee, zélf actief stappen zetten. Net zoals we in 2012 deden! Dank voor uw aandacht. De burgemeester Bert Berghoef


Ander nieuws